Blog Rasmi Naim

Archive for November 2009

Orang sering bertanya kepada saya: apa yang terbaik kamera digital SLR?

Jawapan saya selalu sama:

Terbaik kamera SLR digital yang membantu anda memuat foto yang anda cintai.

Dunia kini amat menggemari kamera dslr boleh aku katakan kalo kat Malaysia jah kita leh tengok remai budk2 remaja yang mampu miliki kamera ini (pergh kaya btol diaorang ne) TEruskan membaca lagi

ye..

kalau nak Membandingkan kamera SLR digital yang ada dipasaran la ne yang sangat dengan membandingkan epal kepada epal. Dihadapkan dengan tumpukan epal besar, bagaimana anda memilih yang terbaik untuk anda?

Anda boleh memilih daripada pelbagai epal kerana Anda tahu persis apa yang anda suka (i.e. rangup, asid, hijau, tidak ada bintik-bintik).

Menemukan yang terbaik kamera digital SLR tidak benar-benar berbeza.

Cari “Style” Photographer

Mari kita mulai dengan penilaian diri.

Ini tidak akan membantu anda berhenti merokok atau menemukan panggilan sejati anda dalam hidup, tetapi harus membantu anda memilih yang terbaik kamera digital SLR untuk anda.

Soalan anda harus bertanya pada diri sendiri adalah: Apa yang saya suka foto?

Fikirkan latihan ini sebagai menemukan tanda fotografi anda. Setelah anda mengetahui tanda, maka akan lebih mudah bagi anda untuk menemukan SLR digital anda serasi dengan.

Pada bahagian berikutnya, aku akan senarai foto berbagai gaya. Lihat jika salah satu daripada mereka menarik bagi anda lebih daripada yang lain.

Fotografi Styles

Aksi dan Sukan

Anda mungkin tidak berfikir tindakan anda seorang jurugambar. Jika kebahagiaan dalam hidup adalah memotret anak-anak dan haiwan kesayangan, anda! Mereka tidak pernah berhenti bergerak di sekitar, dan mereka jarang duduk diam untuk foto.

action and sports

Potret

Wajah yang menarik untuk anda. Ketika anda pergi bercuti anda lebih cenderung untuk mengambil foto daripada penduduk tempatan daripada pemandangan. Ada sesuatu tentang wajah manusia dan ekspresi mata yang menawan.

portrait

Landskap

Landscape jurugambar agak bertentangan dengan potret fotografer. Sementara orang potret suka untuk berinteraksi dengan orang-orang, penata taman di rumah lebih dalam keindahan alam tanpa satu orang lain untuk batu.

landscape

Makro

Iblis adalah dalam butiran – dan anda ingin mencuba untuk menemuinya. Makro fotografi adalah bagi mereka yang menyukai hal-hal kecil dalam hidup, dan cukup membayar perhatian kepada persekitaran mereka untuk memperhatikan semua detail kecil.

macro flower photo

Night / Low Light

Anda menikmati berkeliaran di kegelapan atau terpesona dengan cara malam-waktu dapat mengubah bandar. Itu, atau anda benar-benar menikmati redup memuat foto dalam galeri dan muzium.

night street photo

Travel / Outdoor

Anda ingin kamera anda untuk pergi EVERYWHERE dengan anda. Adakah itu hiking, berbasikal, atau melompat keluar dari pesawat, yang terbaik kamera digital SLR untuk anda akan menjadi kecil dan ringan.

travel photo

Indoor

Anda paling cenderung mengeluarkan kamera ketika anak kecil anda meraih mainan kesukaannya. Anda memuat foto dari pesta ulang tahun, makan malam, dan aktiviti lain yang berlaku di dalam rumah.

baby indoor photo

Spontan

Anda ingin mampu bereaksi pada saat itu juga, dan tahu bahawa kelajuan adalah penting untuk menangkap foto seumur hidup. Anda mempunyai kebiasaan menunggu sampai saat terakhir untuk mengeluarkan kamera.

spontaneous photo

Studio/Potret

Tidak ada foto yang anda ambil adalah tanpa bentuk persiapan. Adakah itu potret anak atau yang masih hidup dari bunga kegemaran anda, anda ingin mendapatkan segala sesuatu yang menetapkan sehingga cahaya, warna dan suasana hati yang tepat.

flower still life
Tags: ,

blm subaru Pictures, Images and Photos

(semalam adik aku ada story masa dia kt KL ari tu dia ada jmpa seekor sebuah kereta BLM yang  bermodified2kan ala2 subaru s204 limited edition,kebetulan time tu dia kuar dengan kawan dia and keta tu ada kat situ dan masih berhabuk sket apa lagi kawan dia ne gi tulis dengan tangan “MURTAD” hehe..yela mana x kata mcm tu Mak Bpak sedap2 Boh nama PROTOn  dia nak lak p tukaq ..hadu..tp ap2 pun mmg menarik gak la ek

kalo x caya meh usah gambaq yang aku upload tu baru jmpa je ne..haha)

s204 Pictures, Images and Photos

dan bandingkan dengan yang ori edtion dari subaru punya hehe..

man in tension Pictures, Images and Photos

ketensyenan melanda diri..

pelbagai telah ditempuhi

sudah 2 hari

ini masuk hari ketiga dah…hu2

hrp2 ini last day aku

lepas ne aku akan mengauto-pilot kan je

part nak develop ne mmg memerlukan kesabaran yang jitu

apa2 pun tgu lauching nnti ye..

OMBAK Pictures, Images and Photos

(pergh..berhempas pulas aku?)

 

ya…betul tu dah 2 hari aku berhempas pulas demi menyiapkan projek aku yang sulung ini

doakan ianya berjalan dengan lancar dan jayanya insyallah

aku x mau nak kepo2lagi

so tgu je launching nya nnti k..

Untuk kawan-kawan yang ada follow Khai di Twitter, perasan la kot yang Khai pun dah ada blog khas untuk Live Blogging. Live blogging ni sangat seronok. 100% gunakan handphone untuk blogging. Snap gambar, tulis artikel dan terus MMS. Terus masuk ke blog untuk di’baca followers. Mana-mana tempat dalam pelusuk dunia pun even takde internet tak jadi masalah lagi nak ber’blogging wei. Antara beberapa blogger tempatan yang menggunapakai cara ini ialah knizam, Kreuger dan beberapa lagi yang lain (sila promo sendiri kat bahagian komen eh..)

Berbanding mereka, Khai tak nak sepahkan blog yang korang baca ni dengan Live Blogging sebab adakalanya entri tu terlalu zero. Faham kan which is nothing to share lor.. just personal.. sigh~ Jadi Khai setup satu lagi blog baru khas untuk Live Blogging ni. Jadi blog Justkhai ni khas untuk update yang mungkin berguna secara terus dari laptop dan yang satu lagi ni, khas untuk mo-blogging sahaja. Teehee! Apa address’nya? Klik gambar kat bawah ni.

Cuma tukarkan /blog ke /live untuk masuk blog tersebut. Ada permintaan yang suruh Khai ajarkan cara untuk Live Blogging ni. So, here we go..

First of all, tutorial ni hanya untuk mereka yang mempunyai handphone camera serta mempunyai function MMS di dalam’nya. Kalau korang belum berkesempatan nak ada handphone mahal-mahal sikit ni, takpelah. Bookmark je tutorial ni. Maybe suatu hari nanti korang akan ada handphone canggih-manggih ni kan? Siapa tahu? So time tu boleh rujuk tutorial ni semula dan mulakan live blogging!


Gambar 1


Gambar 2


Gambar 3

1. Perlu ada akaun Yahoo. Sure la ada kan? Kalau takde, pergi register email yahoo.
2. Login akaun Flickr korang. Kenapa perlu Flickr? Sebab gambar-gambar korang nanti akan di’host’kan secara percuma di sana.
3. Pergi ke “Your Account”. Rujuk gambar 1.
4. Lihat tab di bawah, klik “Extending Flickr”. Rujuk gambar 2.
5. Add URL blog korang. Ikut satu persatu apa yang ada kat situ ye. Korang boleh la add blog korang sedia ada atau buat la blog baru macam Khai buat tu.
6. Lepas tu pergi ke http://www.flickr.com/tools/mobile… Kat situ korang akan dapat satu alamat email khas (satu je dalam dunia) untuk korang gunakan untuk send MMS nanti melalui handphone. Rujuk gambar 3
7. Boleh’lah check apa-apa yang patut dalam akaun Flickr tu. Nak customize blog camana pic tu nak keluar kat blog pun boleh. Saiz dia semua. Tak perlu Khai tunjuk satu-satu kot kan? Hehehe. Usya http://www.flickr.com/blogs.gne

Orait.. dah boleh start live blogging dah! Yeah! Hehehe. Ok contohnya email yang dia beri untuk korang tu amoi2hot@photos.flickr.com. Jadi korang hanya boleh guna email tersebut untuk MMS gambar dari handphone terus ke akaun Flickr. Itu tak bermakna gambar dan apa-apa description yang korang tulis akan keluar kat blog tapi ianya hanya keluar kat akaun Flickr korang je. Habis camana nak keluarkan gambar dan description korang di blog?

Ok, korang hanya tambahkan “2blog” dihujung email tersebut. Contohnya kalau email kat atas tu, akan jadi amoi2hot2blog@photos.flickr.com.

Sekarang amik handphone korang dan snap satu gambar untuk percubaan. Bila dah snap, send gambar tu as MMS. Tuliskan subjek (yang ni akan jadi tittle live blogging korang). Kemudian tuliskan apa-apa ayat kat bawah (yang ni akan jadi artikel blog korang). Lastly, hantarkan kepada unique email yang korang dapat tadi. Dalam kes tutorial ni, email tersebut ialah amoi2hot2blog@photos.flickr.com. Jangan korang hantar kat email contoh yang Khai letak ni sudah. Rujuk balik point no 6 kat atas tu ye.

Dah berjaya send MMS? Ok bukak terus blog korang dan taraaa!! dah keluar artikel live blogging korang kan? Tahniah! Kalau tak berjaya, cuba lagi sampai berjaya. Kalau tak berjaya juga, tanyalah kat bahagian komen bawah ni ye. Setiap tutorial yang keluar kat blog ni, support dia memang 24 jam. Hahaha!

Dalam kes Khai, before sebelum Khai nak send MMS gambar tu, Khai akan resize’kan gambar tu dulu jadi 600px something. Sekarang tak lagi. Khai terus je send gambar tu yang saiznya 2000px something. Sebab apa? Dalam kes Khai, charge yang Maxis kena’kan tetap sama iaitu RM0.25 setiap satu MMS dan setiap gambar yang keluar di blog, automatic Flickr resize’kan bersaiz 500px. Ok, tamat tutorial!

Apapun, Bila korang dah ber’live blogging ni, korang akan perasan yang korang dah pun gunakan handphone tu untuk satu perkara yang jauh lebih kool dari sebelumnya. Dan korang juga dah melangkah setapak kehadapan dari blogger-blogger yang lain yang tak reti nak layan live blogging ni. Serius tak tipu dia punya seronok live blogging ni memang lain macam.

Contoh korang jalan-jalan, tiba-tiba nampak budak kecik naik basikal terjatuh dalam tasik. Hahahaha! Korang gelak macam nak pecah perut. Lepas tu snap gambar budak tu dan terus buat live blogging! Habis terbarai perut reader korang nengok gambar tu. Kan seronok bila kegembiraan dapat dikongsi bersama. Tapi dalam kes ni, jangan sibuk live blogging je, sampai budak yang jatuh tasik tu mati lemas pun korang tak perasan. Hahaha! Selamat mencuba yerk..

P/s: Live blogging ni harap faham-faham sendirilah, ada keluar modal sikit. Setiap artikel di’charge RM0.25 setiap satu oleh Maxis (untuk MMS tu) dan tiada charge di pihak Flickr. Cuba fikir apalah sangat 25 sen tu berbanding kepuasan yang akan korang rasakan. Duit tak bawak mati cek! hehehe.

Ebay Pictures, Images and Photos

salam kepada para pembaca dan bloggers sekalian pada hari ini aku akan berkongsi dengan kalian antara tips ebay pada hari ialah..

masa

kenapa masa itu penting dan tepat bagi peniaga ebay??

sudah semstinya la penting …

aku akan xplen kenapa ianya penting!

senaraian amat penting di ebay

oleh itu kita perlu mengusha sama time kita nak buat listing mahupun mahu melancarkan produk utk dijual / dilelong diebay

oleh kerana ??

apa akan jadi kalo kita dok main hentam kormo ja??

sedang nyanyak pembeli tidur dibuai ngigau dan melakukan tuut..di katil..anda pula melancarkan serangan so sapa yang nak beli?hehe

ada tu mmg ada tp x rmai …

so jikalau anda nak bid dan product anda dilisting dengan masa yang betul aku leh bagi masa yang tepat utk kita listing iaitu pukul 8. 00 waktu malaysia kerana apa??

waktu di us sudah pukul 8 malam..so bila pukul 8 malam kat us ramai la orang online

dah boleh la tingkatkan bid utk produk yang anda listing tu k..hehe

sekian dlu tips dari aku

Ps: aku bukanlah pakar ebay mahupun lelong..juz aku ada pemikiran dan sudi mempelajari menda yang baru yang berlaku disekelilingku

hazelyna1 Pictures, Images and Photos(adakah melihat gambar ini boleh ilangkan kebosanan anda menunggu domain yang masih belum tiba??)

baru aku tau sebab musabab kenapa domain yang aku beli kat sepaku xleh nak login.
dan sebenarnya (cewah mcm lagu yuna lak)
pihak sepaku hosting selaku penyedia khidmat domain aku
tidak memberitahu (dan mmg aku x tau la beb)

sebenaqnya domain yang kita dah berjaya beli dan daftar kena ada cooling-period (bukan period tuutt aaa..)

cooled-period yang aku maksudkan ialah tempoh bertenang
utk domain tersebut btol2 masyuk kat PErsatuan Pendaftar domain Antarabangsa-bangsa Bersatu

so..apa lagi..sabar je la beb
naseb baek pihak domain tu x kena maki ngan aku hehe..

Ps:kena bertolak ansur supaya semua urusan utk melancarkan video blog pertama berbayarku berjalan dengan lancar

ewahhh..



  • None
  • Mr WordPress: Hi, this is a comment.To delete a comment, just log in, and view the posts' comments, there you will have the option to edit or delete them.

Categories