Blog Rasmi Naim

Auto atau Manual ? mana yang ok?

Posted on: November 22, 2009

hari ini aku da learn sket pasal cara cmna kita pasang hosting berbayar kat wordpress kta.

menurut apa yang aku faham

terdapat dua cara utk install iaitu :-

MANUAL :

AUTOMATIK

aku rasa aku lebih berkenan nak guna cara yang AUTO yer la..senang

juz install cpanel then melakukan beberapa klik pada panel c kita dah leh install

manakala kalo cara manual lak aku dipahamkan

kita kena download filezilla and wordpress

selepas itu kena extract file yang kita download

hah..disinilah kesabaran dan cabaran harus kita hadapi menghadap kod2 string lagi power

cara manual ni aku syorkan pada progrmmer la.(aku pun pening gak nak paham ne)

 

selepas kita dah extract then kena bukak file tu kat wordpad

then kena edit2 yang mana berkenan

selepas itu kita kena save dan upload file tersebut pada web hosting  kita..

 

agak sukar bukan

so aku rasa bagi bina blog ini apa kata aku guna cara AUTO..hehe

 

meh aku kasi exple

Advertisements
Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


  • None
  • Mr WordPress: Hi, this is a comment.To delete a comment, just log in, and view the posts' comments, there you will have the option to edit or delete them.

Categories

%d bloggers like this: