Blog Rasmi Naim

Author Archive

# Submit to social video bookmarking sites. Digg.com, Video Bomb, Flurl, StumbleVideo – all these sites have the potential to send a lot of viewers if enough people vote for your video.
# Email video blogs and websites to tell them about your video. Email blogs which post interesting online videos. Use Google and Delicious to find such blogs.
# Email blogs that talk about your videos topic. If your video is about an Apple Mac then email Apple Mac blogs, if your video is about making pizza then email recipe blogs.
# Submit to regular social bookmarking sites Don’t forget the regular social bookmarking sites like Delicious, Reddit, BlinkList etc. These sites will link to videos and if enough people vote for it you can get a lot of visitors
# Submit your video (or a teaser video) to the busiest video sharing sites YouTube is busier, but so is Daily Motion, MetaCafe, and many others. Check out a huge list of video sharing sites here. If it’s a teaser video or you want people to visit your website write your website in the description and also show it within the video.
# Post your video in relevant discussion boards and forums. Read their rules first and don’t spam. Make sure what you post is relevant to the forum and choose the busiest forums to post in.
# Tag and describe your videos It is important to put the keywords that describe your video in the associated tags and description so search engines know what your video is about.
# Read the SEO guide for video The video search engine Blinkx published a guide on optimizing your video for search engine traffic.
# Send out a press release If your video is especially news worthy you may want to send out an online Press Release.
# Make videos regularly and create your own website and MySpace A one-off video may get popular but if you make videos regularly and place them on your own website AND MySpace you can build up a large following.
# Enter competitions There are plenty of video competitions out there so look around and enter any you can for more exposure. For example the Network2 contest, BrioBox contest, Acceptable.tv etc.
# Get help from your friends Get your friends to help by adding you to their MySpace, bookmarking your video on social bookmarking sites, adding your video as a favorite on YouTube, posting about your video on their site etc.
# Choose the right thumbnail When ever you decide to watch a video it is heavily influenced by the thumbnail (the little picture of the video clip) that you see first. If you can choose the thumbnail do so and make it sharp, clear, eye catching and relevant to your video.
# A catchy title A catchy title is just as important as a catchy thumbnail to encourage people to click that link to watch your video.
# File Sharing This is often forgotten but if you are giving away your video for free why not distribute a copy for free over file sharing networks. Depending on the niche of your video this can work well. Don’t forget to include the name of your website in your video.

Advertisements

menjadi persoalan ku kini apa itu forex
ini adalah sedutan yang aku ambil harap boleh bantu sapa2 yang minat morex2 ne

P;S: aku x minat lagi
tgok la kalo dah rajen or free aku join kot
sapa nak volountier jadi guru aku silakan hehe

Memahami Forex

Memahami Forex

Untuk memahami forex dengan lebih mendalam, sila teruskan membaca artikel mengenai penjelasan asas dan informasi mengenai pasaran Forex yang khusus.

PASANGAN MATAWANG

Pada mulanya membaca mengenai pertukaran wang asing ini agak memeningkan, namun ia sebenarnya agak mudah jika anda mengingati du perkara: 1) Matawang pertama disenaraikan adalah asas matawang dan 2) nilai matawang adalah sentiasa 1.

Matawang US Dollar adalah boleh dikatakan asas sebagai pembahagi untuk matawang lain. Untuk matawang utama termasuk USD/JPY, USD/CHF dan USD/CAD. Untuk matawang ini dan kebanyakan matawang yang lain, nilai unit dia adalah dalam $1 USD per matawang dengan matawang kedua itu. Sebagai contoh, USD/JPY 120.01 bermaksud 1 USD Dollar sama dengan 120.01 Yen Jepun.

Bila US Dollar sebagai unit asas dan matawangmeningkat naik, ini bermaksud nilai Dollar telah melemahkan matawang yang lain. Jika USD/JPY sebelumnya telah meningkat kepada 123.01, nilai Dollar menjadi kukuh kerana sekarang ia boleh membeli lebih banyak Yen dari sebelumnya.

Terdapat tiga pengecualian dari peraturan untuk British pound (GBP), Australian dollar (AUD) dan Euro (EUR). Dalam kes ini, anda akan melihat sebagai contoh GBP/USD 1.4366, bermaksud satu British pound adalah sama dengan 1.4366 US Dollars.

Dalam tiga pasangan matawang ini, dimana US Dollar tidak lagi menjadi kadar asas, dimana peningkatan nilai tiga matawang ini akan melemahkan matawang US Dollar, ia membenarkan mengambil lebih nilai US Dollar untuk satu Pound, Euro atau pun Australian Dollar.

Dengan kata lain, jika matawang tersebut meningkat naik, peningkatan nilai matawang itu akan kukuh dan jika matawang itu menurun, maknanya matawang itu menjadi lemah.

Matawang yang tidak terlibat dengan US Dollar dipanggil matawang silang, tapi ia tetap sama. Contoh EUR/JPY 127.95 bermakna satu Euro bersamaan dengan 127.95 Yen Jepun.

Bila anda melakukan “trading” dalam Forex, anda dapat lihat terdapat dua bahagian dimana terdapat ‘bid’ dan ‘offer’. ‘Bid’ bermaksud anda boleh melakukan jualan kepada matawang tersebut ( pada masa yang sama anda membeli matawang yang kedua). ‘Ask’ pula adalah bermaksud anda boleh melakukan belian kepada matawang tersebut (pada masa yang sama anda menjual matawang kedua).

PIP

Belajar untuk menyukai perkataan ini, kerana inilah yang anda akan cari dalam kerjaya Forex anda. Pip adalah nilai terkecil dalam semua perbezaan matawang, jadi jika ianya bergerak keatas, sebagai contoh EUR/USD bergerak dari 1.2150 ke 1.2155, bermakna ianya bergerak sebanyak 5 pips.

LEVERAGE

“Leverage” ialah satu konsep yang mudah, Jika anda mempunyai $10,000 untuk “trade” anda, broker Forex anda akan membenarkan anda meminjam duit dari mereka jadi anda boleh “trade” dengan nilai kuantiti yang lebih besar. Mereka boleh meminjamkan kepada anda sehingga 400 kali ganda (400:1) untuk anda letak dalam “trade” anda. Kebanyakan broker Forex akan membenarkan anda antara 50:1 dan 100:1 untuk margin. Jika anda memasukkan $1,000 dan broker anda memberi dan membenarkan 100:1 margin, anda akan “trade” dalam “trading” anda sebanyak $100,000 padahal nilai sebenar anda hanya lah $1,000 sahaja.

Ini adalah amat penting kerana setiap pips adalah sama dengan nilai dalam jumlah Dollar. Bila anda “trade” $10,000, setiap pip yang bergerak adalah bernilai $1. Gambar rajah dibawah menunjukkan bagaimana ianya berlaku. Jika anda “trade” 10,000 nilai matawang itu, setiap pergerakkan bernilai $1. Jadi jika anda membuat belian pada 1.1445 dan menjual kembali pada harga 1.1545, anda sudah mendapat 100 x $1, atau $100. Jika anda “trade” dengan nilai $100,000, setiap pergerakan pip adalah bernilai $10 dan seterusnya.

LONG DAN SHORT

Sekarang terdapat dua cara untuk anda melakukan “trade” di pasaran Forex, dan terdapat banyak “trader” baru yang terkejut kerana mereka sebenarnya boleh mendapat banyak wang apabila matawang bergerak keatas mahupun kebawah. Mari kita mulakan secara logik apabila matawang itu bergerak keatas.

Kebanyakan orang sudah faham dan tahu dengan konsep untuk membeli sesuatu dengan harga rendah dan menjual balik bila harga meningkat tinggi. Jadi konsep membeli EUR/USD pada 1.2150 dan menjual balik pada 1.2160 dengan peningkatan 10 pips, ini dipanggil “Long”.

Bagaimanapun anda boleh melakukan ini juga secara terbalik. Jika anda rasakan yang matawang ini akan menurun lebih dari meningkat naik, anda boleh membuat “Short”. Ini hanya lah membuat secara bertentangan dari yang diatas, jual dahulu dan beli kemudian dengan harapan agar harga akan menurun untuk anda mendapat keuntungan.

Ini mungkin agak aneh dan ganjil untuk sesiapa yang masih baru mendengar perkara seperti ini, tetapi konsep nya tetap sama yang akan anda sentiasa membeli sesuatu dengan harga yang rendah dan menjual kembali pada harga yang tinggi. Tidak kira apa jua yang anda “order”, sumua transaksi mestilah cukup sifatnya dimana yang anda mesti mempunyai transaksi bila beli mesti jual kembali, selagi anda menjual pada harga yang tinggi anda akan sentiasa mendapat keuntungan.

SPREAD

Perbezaan antara broker Bursa saham dan broker Forex adalah kerana komisen. Broker Forex anda yang mengenakan sedikit komisen dan ada yang tidak mengenakan sebarang komisen. Jadi macam mana mereka membuat duit? Sebab itu lah broker Forex mengenakan “spread” iaitu perbezaan antara harga sebenar dengan harga yang ditawarkan oleh broker Forex.

Disini anda akan dapat melihat “board” biasa mengenai matawang dan juga “spread”. Ini diambil dari sumber kami pada pagi ini., dan anda akan dapat melihat contoh perbezaan antara “Offer” (harga yang anda akan tempatkan untuk “Sell order”) dan “Bid” (harga dimana anda akan tempatkan “Buy order”) adalah 3 nilai “spread” nya.

Walau apa pun apakah ertinya kepada anda? Jadi mari kita tengok dekat “board”, jika anda membeli EUR/USD pada 1.2158 yang ditawarkan pada kolum “Offer” dan dengan jual nya kembali dengan cepat sebelum hara bergerak,anda hanya akan mendapat pada harga 1.2155 seperti yang ditunjukkan di kolum “Bid”. Jadi hasilnya anda mendapat -3 pips, dan ianya adalah kerugain bagi anda dan keuntungan pada broker. Ingat untuk sentiasa meletakkan nilai “spread” itu dalam akaun anda apabila anda ingin meletakkan “order”, “set target” dan juga “Stop loss”.

BEARS DAN BULLS

Anda pasti akan kehairanan melihat perkataan “Bears” dan “Bulls” pada buku Forex dan juga laman chat, kenapa mereka memperkatakan mengenai haiwan ini dalam urusan “trading” mereka. Pengertian ia sangat meluas dalam pasaran Forex. “Bears” adalah dimana pasaran dalam keadaaan harga pasaran menurun, contoh bila terdapat ramai yang melakukan “Sell” dari “Buy” di pasaran. “Bull” pula adalah keadaan dimana nilai pasaran dalam keadaan menaik, dimana ram,ai yang melakukkan “Buy” dari yang melakukan “Sell” di pasaran.

Forex dan juga pasaran lain akan hanya menahan antara “Bull” dan “Bears”. Jika anda dapat mengenali seseorang yang boleh melakukan lonjakan atau anda dapat membaca pergerakan arah, sudah pasti anda lebih mudah untuk melakukan nya.

Jadi yang diatas itu hanya lah asas sahaja, terdapat banyak lagi yang perlu anda pelajari untuk membantu anda. Jika terdapat sesuatu bab yang saya tertinggal dan anda ingin membacanya, sila tuliskan di bahagian komen dibawah dan saya akan cuba untuk meletakan artikel ini jika boleh.

PENGIRAAN KEUNTUNGAN DAN KERUGIAN

Dipasaran Forex ini, dimana pergerakkan matawang seluruh Negara didunia di beli dan dijual. Forex sentiasa menumpukan pada pasangan matawang. Sebagai contoh jika anda melakukan transaksi “Buy” pada Euro dan membayar menggunakan US Dollar, atau anda melakukan “Sell” untuk Canadian Dollar untuk Yen Jepun. Nilai pelaburan Forex ini meningkat dan menurun adalah kerana kadar pertukaran matawang atau kadar Forex. Pertukaran ini boleh berlaku bila-bila masa sahaja dan kerap kali kerana disebabkan oleh pengaruh ekonomi dan juga permainan politik. Dengan “hypothetical Forex Investment” akan menunjukkan anda bagaimana untuk mengira keuntungan dan kerugian dalam “trading” Forex.

Untuk memahami bagaimana kadar matawang ini memberi kesan keatas nilai pelaburan Forex anda, anda mesti mempelajari bagaimana sifat Forex. Sifat Forex sentiasa aktif dan berpasangan. Sebagai contoh, US Dollar dengan Canadian Dollar. Contoh, USD/CAD = 170.50 bermaksud satu US Dollar bersamaan dengan 170.50 Canadian Dollar.Matawang yang berada di sebelah kiri, “/” (USD sebagai contoh) adalah sentiasa bersamaan dengan 1. Matawang yang berada di sebelah kanan “/” (CAD sebagai contoh) adalah matawang kedua. Contoh satu Dollar anda boleh membeli 170.50 CAD, kerana ianya lebih kukuh dengan dua matawang. US Dollar dianggap sebagai matawang tengah dalam pasaran Forex dan sentiasa menjadi pasangan kepada matawang-matawang yang lain.

Sekarang kita terus tumpukan pada “hypothetical Forex investment” yang akan menunjukkan kepada anda jika anda boleh mendapat keuntungan atas jangka masa pendek “trading” Forex. Sebagai contoh, pasangan matawang adalah US Dollar dan juga Euro. Kadar Forex untuk EUR/USD pada 26 Ogos 2006 adalah 1.8057 yabg bermaksud satu US Dollar sama dengan 1.0857 Euros dan jika anda membeli pada ketika itu, dengan harga 1,000 Euros, anda akan dibayar pada harga $1,0857 Euros.

Setahun kemudian, kadar untuk EUR/USD menjadi 1.2083 dengan nilai Euro telah meningkat lagi dengan berpasangan dengan USD. Jika anda menjual 1,000 Euros setahun kemudian, anda akan mendapat $1,208.30 yang bermakna $122.60 lebih tinggi dari apa yang anda dapat dari tahun lepas.

Sebaliknya, jika kadar Forex selepas setahun untuk EUR/USD = 1.0576 dengan nilai Euro telah menurun dengan berpasangan dengan US Dollar. Jika anda menjual 1,000 Euros pada ketika itu, anda akan mendapat $1,057.60 yang bermakna $28.10 kurang dari yang anda akan dapat dari tahun lepas.
FREE WEB SUBMISSION
Submit Your Site To The Web’s Top 50 Search Engines for Free! Submit Your Site To The Web’s Top 50 Search Engines for Free! Submit Your Site To The Web’s Top 50 Search Engines for Free!
Teknik-Teknik Forex

Teknik-Teknik Forex

Dalam “trading” FOREX terdapat dua jenis arahan untuk analisis yang selalu digunakan kebanyakan “trader” iaitu analisis asas dan juga analisis teknikal. Analisis asas meramal berpandukan kepada pergerakan matawang oleh faktor politik dan juga ekonomi sesebuah negara. Analisis teknikal pula meramal berpandukan pada maklumat sejarah ekonomi dan juga ramalan pada pasaran FOREX.

ANALISIS FANDAMENTAL

Kebanyakan “trader” FOREX menganalisis untuk strategi “trading” mereka. Disini kita akan bincangkan mengenai Analisis fundamental Selepas membaca artikel ini anda akan lebih memahami tentang analisis asas dan kegunaannya dalam sebahagian strategi FOREX.

Perubahan dalam politik dan ekonomi adalah asas kepada analisis fundamental. Ia akan dapat mempengaruhi harga matawang. “Trader” yang mengambil kesempatan atas analisis fundamental ini akan mendapat sumber dari pelbagai sumber berita. Mereka akan mencari maklumat mengenai ramalan kadar penganguran, ideologi-ideologi politik, ekonomi politik, inflasi, dan kadar perkembangan.

Analisis fundamental akan menyediakan anda dengan gambaran keseluruhan pergerakan matawang dan keadaan serta gambaran mengenai keadaan ekonomi. Seterusnya kebanyakan “trader” akan membandingkan analisis fundamental mereka dengan analisis teknikal untuk masuk dan keluar pasaran serta mengesahkan maklumat yang telah disediakan oleh analisis fundamental mereka.

Seperti kebanyakan pasaran, pasaran FOREX dikawal oleh permintaan dan juga penawaran. Banyak faktor ekonomi yang mempengaruhi permintaan dan penawaran tetapi terdapat dua yang paling kritikal iaitu kadar faedah dan juga kekuatan ekonomi itu sendiri. Semua kekuatan yang berlaku dalam ekonomi dipengaruhi oleh pertukaran dalam GDP, baki dagangan dan juga jumlah pelabur asing.

Terdapat banyak petunjuk ekonomi yang dibenarkan oleh kerajaan sumber-sumber akademik. Petunjuk ini biasa nya digunakan merujuk kepada bulanan tetapi kadang-kadang akan digunakan untuk mingguan. Ini bagi memastikan kestabilan ekonomi senang diikuti oleh semua “trader”.

Terdapat banyak petunjuk yang dibenarkan tetapi yang amat penting dan biasanya adalah seperti berikut: kadar faedah, perdagangan antarabangsa, CPI, barangan tahan lama, PPI, PMI dan juga “order” runcit.

Kadar Faedah – boleh menyebabkan satu mata wang untuk sama ada mengukuhkan atau melemahkan bergantung pada pergerakan. Dalam kadar faedah yang tinggi sesetengah kes akan menarik wang asing, bagaimanapun kadar faedah yang tinggi akan sering menyebabkan pelabur-pelabur pasaran saham untuk menjual portfolio-portfolio mereka. Mereka mempercayakan bahawa kos yang tinggi dari pinjaman wang akan menjejaskan banyak syarikat. Jika pelabur-pelabur menjual holdings mereka akan menyebabkan kemerosotan dalam pasaran dan secara negatif menjejaskan ekonomi.

Disebabkan oleh dua perkara yang akan menjejaskan akan mengambil tempat bergantung pada banyak faktor-faktor yang rumit, tetapi biasanya satu perjanjian di kalangan pemerhati-pemerhati dipersetujui untuk memerhati perubahan semasa kadar faedah yang akan menjejaskan ekonomi awam dan harga mata wang.

Perdagangan Antarabangsa – Jika satu defisit perdagangan (lebih banyak yang diimport daripada dieskport) ia selalunya dianggap satu penunjuk yang negatif. Ini bermakna satu defisit perdagangan yang bermaksud bahawa wang keluar dari negara untuk membeli barang-barang asing dan sedang memasuki negara dan ini boleh mempengaruhi matawang tersebut. Biasanya ketidakseimbangan perdagangan telah difaktorkan untuk dijadikan sebagai pertimbangan pasaran. Jika sebuah negara biasanya beroperasi dengan satu defisit perdagangan ia sepatutnya tidak mempengaruhi harga mata wang. Harga mata wang biasanya hanya wujud sekiranya terdapat perbezaan perdagangan apabila defisit adalah lebih besar daripada pasaran.

Pengukuran kos sara hidup (CPI) dan kos mengeluarkan barangan (PPI) adalah beberapa penunjuk penting yang lain. Anda harus juga melihat pada GDP untuk memastikan nilai keseluruhan barangan yang dihasilkan dalam sesebuah negara dan bekalan wang M2 untuk memastikan jumlah keseluruhan matawang negara itu.

Di US terdapat 28 penunjuk utama, ini boleh memberi kesan yang kuat ke atas pasaran kewangan dan seharusnya dilihat dengan teliti. Maklumat ini boleh didapati banyak di internet dan ia disediakan oleh kebanyakan broker.

ANALISIS TEKNIKAL

Bentuk lain untuk analisis adalah melalui teknikal analisis. Teknikal analisis ini adalah berpandukan kepada andaian-andaian berikut:

1. Pergerakan harga adalah satu hasil kuasa gabungan pasaran. Peristiwa-peristiwa politik, keadaan ekonomi, naik turun bermusim, penawaran dan permintaan semua benda akan memberi kesan pada harga mata wang. Para penganalisis teknikal tidak akan melibatkan diri mereka sendiri dengan persoalan arah tujuan pasaran, mereka hanya meminati gerakan mereka sendiri.

2. Matawang di pasaran FOREX akan mengikut trend pasaran. Akibat dari itu boleh diramal kerana ia mempunyai banyak kaitan dengan jenis pasaran.

3. Sejarah trend juga boleh digunakan untuk menentukan pergerakan harga semasa. Data pada pasaran FOREX telah dikumpulkan sejak dari 100 tahun dahulu, disebabkan oleh pola-pola tertentu ia baru muncul. Psikologi manusia dan cara orang menanggapi keadaan tertentu adalah dasar corak-corak ini.

Kebanyakan “trader” akan menimbang teknikal analisis ini untuk menjadi kepentingan kritikal walaupun mereka boleh juga menggunakan analisis fundamental untuk menyokong dan mengesahkan strategi yang disarankan oleh analisis teknikal. Berbeza dengan analisis fundamental, analisis teknikal boleh dimohon oleh pelbagai matawang berbeza dan pasaran-pada masa yang sama. Sejak analisis fundamental memerlukan pengetahuan yang mendalam tentang keadaan ekonomi dan politik sebuah negara tertentu, adalah mustahil untuk sebarang “trader” untuk melaksanakan analisis fundamental dengan lebih lanjut untuk beberapa negara.

Untuk “trder” baru kerumitan-kerumitan analisis teknikal mungkin kelihatan banyak dan mereka boleh juga tertanya sekiranya ia diperlukan. Jika anda mahu berjaya di pasaran FOREX, anda mesti mempunyai strategi. Sebarang strategi boleh digunakan tetapi analisis teknikal telah terbukti sebagai satu sumber yang boleh dipercayai dan amat efektif untuk meramal perubahan pasaran. Banyak yang boleh memberi kesan kepada harga matawang jadi analisis teknikal juga tidak dapat memberi jaminan, dan kebanyakan “trader” yang berjaya akan menggabungkan analisis teknikal dan analisis fundamental.

Sebarang kualiti FOREX dalam talian seharusnya dapat membekalkan anda dengan pelbagai jenis carta dalam talian untuk analisis teknikal. Anda boleh membeli carta dalaman professional, di sana biasanya yuran bulanan dikenakan untuk mendapatkan akses pada maklumat ini. Terdapat juga perisan secara percuma yang akan menolong anda dalam membaca chart. Carta terdapat pelbagai perbezaan dalam tempoh yang berbeza dan tertentu, dan boleh juga menggunakan hamparan analitikal. Carta ini boleh juga akan memberikan pandangan yang luas dan dekat kepada tahap anda. Carta yang bagus akan selalu sentiasa kemaskini pada masa yang betul. Ini mungkin terdapat pada broker anda atau salah satu dari perisan yang diberikan.

Anda harus belajar tentang pasaran dan juga mengenali “trend” sebelum anda memulakan “trading” anda. Kebanyakan broker anda akan membekalkan kepada anda akaun untuk latihan dimana anda boleh memulakan “trading” anda menggunakan wang maya untuk demo supaya anda tidak kehilangan wang nyata anda nanti. Mereka memberikan akaun ini untuk anda melihat setakat mana kemampuan dan kefahaman anda sebelum anda menempuh akaun sebenar. Ia juga bagi membiasakan anda dengan broker dan perisian supaya anda dapat belajar pergerakan pasaran tanpa memikirkan risiko. Bab yang kedua untuk artikel ini kita akan mengkaji pelbagai carta dan panduan teknikal.

MEMBACA CARTA FOREX

Carta harfa adalah mudah dengan carta garis, carta bar dan juga carta “candlestick”. Ini adalah carta yang akan menunjukan harga semasa dengan tempoh masa tertentu. Tempoh masa ini adalah dari minit hingga ke tahun atau sebarang masa diantaranya.

Carta garis adalah yang paling senang untuk dibaca, ia akan menunjukkan kepada anda pergerakan pada setiap harga. Ia akan menunjukan waktu harga ditutup untuk satu masa khusus dengan mudah tetapi tidak bagi carta bar dan juga carta “candlestick”.

Untuk carta bar, ia akan menunjukkan kepada anda perbezaan harga itu pada sepanjang masa tersebut. Semakin besar bar itu, semakin besar perbezaan antara harga tinggi dan rendah. Ia adalah mudah untuk memberitahu yang sebelah kiri adalah harga pembukaan dan sebelah lagi adalah harga penutupan.Carta bar juga akan memberi anda harga yang variasi. Bila carta bar tertera, ianya boleh menjadi sukar untuk dibaca tetapi kebanyakan perisian carta memfokuskan jadi ianya akan menjadi lebih mudah untuk membaca jarak antara bar berikut.

Asal carta “candlestick” ini adalah dari Negara Jepununtuk menganalisa dan amat berguna untuk analisis harga FOREX. Carta “candlestick” agak sama dengan carta bar kerana kedua-duanya menunjukkan tinggi, rendah, buka dan tutup harga untuk menunjukkan masa. Bagaimanapun, carta yang berwarna ini lebih senang untuk dibaca untuk carta “candlestick”, dan secara normalnya ia berwarna hijau mewakili “candlestick” yang mengalami kenaikan sementara warna merah menunjukkan penurunan harga.

“Candlestick” sebenarnya akan merujuk dan memberitahu anda tentang pergerakan harga dan ianya sangat membantu dalam analisa anda. Bergantung pada harga “spread”, pelbagai jenis corak akan diberitahu melalui “candlestick”. Banyak nama-nama yang lebih eksotik tetapi bila anda mempelajari jenis corak ianya akan menjadi lebih mudah untuk anda membuat analisis.

Carta harga biasanya tidak digunakan bagi diri sendiri untuk mendapatkan kesemua penjelasan yang anda perlukan tetapi dengan sedikit bantuan dari petunjuk teknikal. Petunjuk teknikal secara normal dikumpulkan bersama dengan kategori-kategori yang luas. Kebanyakannya diguna untuk memerhati dan mengesan pergerakan pasaran seperti: “trend indicators, strength indicators, volatility indicators dan cycle indicators”.

Disini terdapat beberapa senarai “indicators” yang selalu digunakan sebagai satu huraian.

Average Directional Movement Index (ADX) – Indeks ini membantu menunjukkan pergerakan pasaran dalam “trend” sama ada arah atau betapa kuat “trend” tersebut. Jika “trend” menunjukkan bacaan melebihi 25, itu menunjukkan “trend” itu kuat.

Moving Average Convergence/Divergence (MACD) – Ini pula akan menunjukan hubungan antara “moving average” yang membenarkan anda menentukan momentum pada pasaran. Bila masa garis isyarat menyeberangi atau melintasi MACD itu sudah dikira sebagai “trend” yang kuat.

Stochastic Oscillator – Ini adalah perbandingan penutupan harga pada satu tempoh masa tertentu untuk menentukan sama ada ianya kukuh ataupun lemah. Jika matawang itu lebih besar dari 80, ia sudah dikira sebagai “overbought” dan jika ianya berada dibawah nilai 20, ianya sudah dikira sebagai “oversold”.

Relative Strength Indicator (RSI) – Skala ini adalah dari 1 ke 100 untuk menentukan tinggi dan rendah harga. Jika RSI itu berada diatas garis 70, ia sudah dikira sebagai “overbought” dan jika ianya berada dibawah garis 30, ianya sudah dikira sebagai “oversold”.

Moving Average – Ia dicipta untuk membandingkan purata harga satu masa dengan purata harga untuk masa yang berlainan.

Orang sering bertanya kepada saya: apa yang terbaik kamera digital SLR?

Jawapan saya selalu sama:

Terbaik kamera SLR digital yang membantu anda memuat foto yang anda cintai.

Dunia kini amat menggemari kamera dslr boleh aku katakan kalo kat Malaysia jah kita leh tengok remai budk2 remaja yang mampu miliki kamera ini (pergh kaya btol diaorang ne) TEruskan membaca lagi

ye..

kalau nak Membandingkan kamera SLR digital yang ada dipasaran la ne yang sangat dengan membandingkan epal kepada epal. Dihadapkan dengan tumpukan epal besar, bagaimana anda memilih yang terbaik untuk anda?

Anda boleh memilih daripada pelbagai epal kerana Anda tahu persis apa yang anda suka (i.e. rangup, asid, hijau, tidak ada bintik-bintik).

Menemukan yang terbaik kamera digital SLR tidak benar-benar berbeza.

Cari “Style” Photographer

Mari kita mulai dengan penilaian diri.

Ini tidak akan membantu anda berhenti merokok atau menemukan panggilan sejati anda dalam hidup, tetapi harus membantu anda memilih yang terbaik kamera digital SLR untuk anda.

Soalan anda harus bertanya pada diri sendiri adalah: Apa yang saya suka foto?

Fikirkan latihan ini sebagai menemukan tanda fotografi anda. Setelah anda mengetahui tanda, maka akan lebih mudah bagi anda untuk menemukan SLR digital anda serasi dengan.

Pada bahagian berikutnya, aku akan senarai foto berbagai gaya. Lihat jika salah satu daripada mereka menarik bagi anda lebih daripada yang lain.

Fotografi Styles

Aksi dan Sukan

Anda mungkin tidak berfikir tindakan anda seorang jurugambar. Jika kebahagiaan dalam hidup adalah memotret anak-anak dan haiwan kesayangan, anda! Mereka tidak pernah berhenti bergerak di sekitar, dan mereka jarang duduk diam untuk foto.

action and sports

Potret

Wajah yang menarik untuk anda. Ketika anda pergi bercuti anda lebih cenderung untuk mengambil foto daripada penduduk tempatan daripada pemandangan. Ada sesuatu tentang wajah manusia dan ekspresi mata yang menawan.

portrait

Landskap

Landscape jurugambar agak bertentangan dengan potret fotografer. Sementara orang potret suka untuk berinteraksi dengan orang-orang, penata taman di rumah lebih dalam keindahan alam tanpa satu orang lain untuk batu.

landscape

Makro

Iblis adalah dalam butiran – dan anda ingin mencuba untuk menemuinya. Makro fotografi adalah bagi mereka yang menyukai hal-hal kecil dalam hidup, dan cukup membayar perhatian kepada persekitaran mereka untuk memperhatikan semua detail kecil.

macro flower photo

Night / Low Light

Anda menikmati berkeliaran di kegelapan atau terpesona dengan cara malam-waktu dapat mengubah bandar. Itu, atau anda benar-benar menikmati redup memuat foto dalam galeri dan muzium.

night street photo

Travel / Outdoor

Anda ingin kamera anda untuk pergi EVERYWHERE dengan anda. Adakah itu hiking, berbasikal, atau melompat keluar dari pesawat, yang terbaik kamera digital SLR untuk anda akan menjadi kecil dan ringan.

travel photo

Indoor

Anda paling cenderung mengeluarkan kamera ketika anak kecil anda meraih mainan kesukaannya. Anda memuat foto dari pesta ulang tahun, makan malam, dan aktiviti lain yang berlaku di dalam rumah.

baby indoor photo

Spontan

Anda ingin mampu bereaksi pada saat itu juga, dan tahu bahawa kelajuan adalah penting untuk menangkap foto seumur hidup. Anda mempunyai kebiasaan menunggu sampai saat terakhir untuk mengeluarkan kamera.

spontaneous photo

Studio/Potret

Tidak ada foto yang anda ambil adalah tanpa bentuk persiapan. Adakah itu potret anak atau yang masih hidup dari bunga kegemaran anda, anda ingin mendapatkan segala sesuatu yang menetapkan sehingga cahaya, warna dan suasana hati yang tepat.

flower still life
Tags: ,

blm subaru Pictures, Images and Photos

(semalam adik aku ada story masa dia kt KL ari tu dia ada jmpa seekor sebuah kereta BLM yang  bermodified2kan ala2 subaru s204 limited edition,kebetulan time tu dia kuar dengan kawan dia and keta tu ada kat situ dan masih berhabuk sket apa lagi kawan dia ne gi tulis dengan tangan “MURTAD” hehe..yela mana x kata mcm tu Mak Bpak sedap2 Boh nama PROTOn  dia nak lak p tukaq ..hadu..tp ap2 pun mmg menarik gak la ek

kalo x caya meh usah gambaq yang aku upload tu baru jmpa je ne..haha)

s204 Pictures, Images and Photos

dan bandingkan dengan yang ori edtion dari subaru punya hehe..

man in tension Pictures, Images and Photos

ketensyenan melanda diri..

pelbagai telah ditempuhi

sudah 2 hari

ini masuk hari ketiga dah…hu2

hrp2 ini last day aku

lepas ne aku akan mengauto-pilot kan je

part nak develop ne mmg memerlukan kesabaran yang jitu

apa2 pun tgu lauching nnti ye..

OMBAK Pictures, Images and Photos

(pergh..berhempas pulas aku?)

 

ya…betul tu dah 2 hari aku berhempas pulas demi menyiapkan projek aku yang sulung ini

doakan ianya berjalan dengan lancar dan jayanya insyallah

aku x mau nak kepo2lagi

so tgu je launching nya nnti k..

Untuk kawan-kawan yang ada follow Khai di Twitter, perasan la kot yang Khai pun dah ada blog khas untuk Live Blogging. Live blogging ni sangat seronok. 100% gunakan handphone untuk blogging. Snap gambar, tulis artikel dan terus MMS. Terus masuk ke blog untuk di’baca followers. Mana-mana tempat dalam pelusuk dunia pun even takde internet tak jadi masalah lagi nak ber’blogging wei. Antara beberapa blogger tempatan yang menggunapakai cara ini ialah knizam, Kreuger dan beberapa lagi yang lain (sila promo sendiri kat bahagian komen eh..)

Berbanding mereka, Khai tak nak sepahkan blog yang korang baca ni dengan Live Blogging sebab adakalanya entri tu terlalu zero. Faham kan which is nothing to share lor.. just personal.. sigh~ Jadi Khai setup satu lagi blog baru khas untuk Live Blogging ni. Jadi blog Justkhai ni khas untuk update yang mungkin berguna secara terus dari laptop dan yang satu lagi ni, khas untuk mo-blogging sahaja. Teehee! Apa address’nya? Klik gambar kat bawah ni.

Cuma tukarkan /blog ke /live untuk masuk blog tersebut. Ada permintaan yang suruh Khai ajarkan cara untuk Live Blogging ni. So, here we go..

First of all, tutorial ni hanya untuk mereka yang mempunyai handphone camera serta mempunyai function MMS di dalam’nya. Kalau korang belum berkesempatan nak ada handphone mahal-mahal sikit ni, takpelah. Bookmark je tutorial ni. Maybe suatu hari nanti korang akan ada handphone canggih-manggih ni kan? Siapa tahu? So time tu boleh rujuk tutorial ni semula dan mulakan live blogging!


Gambar 1


Gambar 2


Gambar 3

1. Perlu ada akaun Yahoo. Sure la ada kan? Kalau takde, pergi register email yahoo.
2. Login akaun Flickr korang. Kenapa perlu Flickr? Sebab gambar-gambar korang nanti akan di’host’kan secara percuma di sana.
3. Pergi ke “Your Account”. Rujuk gambar 1.
4. Lihat tab di bawah, klik “Extending Flickr”. Rujuk gambar 2.
5. Add URL blog korang. Ikut satu persatu apa yang ada kat situ ye. Korang boleh la add blog korang sedia ada atau buat la blog baru macam Khai buat tu.
6. Lepas tu pergi ke http://www.flickr.com/tools/mobile… Kat situ korang akan dapat satu alamat email khas (satu je dalam dunia) untuk korang gunakan untuk send MMS nanti melalui handphone. Rujuk gambar 3
7. Boleh’lah check apa-apa yang patut dalam akaun Flickr tu. Nak customize blog camana pic tu nak keluar kat blog pun boleh. Saiz dia semua. Tak perlu Khai tunjuk satu-satu kot kan? Hehehe. Usya http://www.flickr.com/blogs.gne

Orait.. dah boleh start live blogging dah! Yeah! Hehehe. Ok contohnya email yang dia beri untuk korang tu amoi2hot@photos.flickr.com. Jadi korang hanya boleh guna email tersebut untuk MMS gambar dari handphone terus ke akaun Flickr. Itu tak bermakna gambar dan apa-apa description yang korang tulis akan keluar kat blog tapi ianya hanya keluar kat akaun Flickr korang je. Habis camana nak keluarkan gambar dan description korang di blog?

Ok, korang hanya tambahkan “2blog” dihujung email tersebut. Contohnya kalau email kat atas tu, akan jadi amoi2hot2blog@photos.flickr.com.

Sekarang amik handphone korang dan snap satu gambar untuk percubaan. Bila dah snap, send gambar tu as MMS. Tuliskan subjek (yang ni akan jadi tittle live blogging korang). Kemudian tuliskan apa-apa ayat kat bawah (yang ni akan jadi artikel blog korang). Lastly, hantarkan kepada unique email yang korang dapat tadi. Dalam kes tutorial ni, email tersebut ialah amoi2hot2blog@photos.flickr.com. Jangan korang hantar kat email contoh yang Khai letak ni sudah. Rujuk balik point no 6 kat atas tu ye.

Dah berjaya send MMS? Ok bukak terus blog korang dan taraaa!! dah keluar artikel live blogging korang kan? Tahniah! Kalau tak berjaya, cuba lagi sampai berjaya. Kalau tak berjaya juga, tanyalah kat bahagian komen bawah ni ye. Setiap tutorial yang keluar kat blog ni, support dia memang 24 jam. Hahaha!

Dalam kes Khai, before sebelum Khai nak send MMS gambar tu, Khai akan resize’kan gambar tu dulu jadi 600px something. Sekarang tak lagi. Khai terus je send gambar tu yang saiznya 2000px something. Sebab apa? Dalam kes Khai, charge yang Maxis kena’kan tetap sama iaitu RM0.25 setiap satu MMS dan setiap gambar yang keluar di blog, automatic Flickr resize’kan bersaiz 500px. Ok, tamat tutorial!

Apapun, Bila korang dah ber’live blogging ni, korang akan perasan yang korang dah pun gunakan handphone tu untuk satu perkara yang jauh lebih kool dari sebelumnya. Dan korang juga dah melangkah setapak kehadapan dari blogger-blogger yang lain yang tak reti nak layan live blogging ni. Serius tak tipu dia punya seronok live blogging ni memang lain macam.

Contoh korang jalan-jalan, tiba-tiba nampak budak kecik naik basikal terjatuh dalam tasik. Hahahaha! Korang gelak macam nak pecah perut. Lepas tu snap gambar budak tu dan terus buat live blogging! Habis terbarai perut reader korang nengok gambar tu. Kan seronok bila kegembiraan dapat dikongsi bersama. Tapi dalam kes ni, jangan sibuk live blogging je, sampai budak yang jatuh tasik tu mati lemas pun korang tak perasan. Hahaha! Selamat mencuba yerk..

P/s: Live blogging ni harap faham-faham sendirilah, ada keluar modal sikit. Setiap artikel di’charge RM0.25 setiap satu oleh Maxis (untuk MMS tu) dan tiada charge di pihak Flickr. Cuba fikir apalah sangat 25 sen tu berbanding kepuasan yang akan korang rasakan. Duit tak bawak mati cek! hehehe.



  • None
  • Mr WordPress: Hi, this is a comment.To delete a comment, just log in, and view the posts' comments, there you will have the option to edit or delete them.

Categories